Til forsiden..

torsdag 4. november 2010

Statsbudsjettet og LMK - dvs alle klubber

50.000 kulturvernere uten statlig støtte(2.11.2010)

LMK er en av de 12 landsdekkende kulturbevarende organisasjoner som ikke fikk én krone i statlig støtte for 2011. I tillegg er kjøretøy og tog fortsatt stengt ute fra muligheten for å søke om midler fra Kulturminnefondet. Vi kan heller ikke se at det ligger inne en økning i tiltaksmidler/prosjektpenger på statsbudsjettet for øvrig som vår organisasjon kan benytte seg av.

Alle organisasjonene bidro til å gi Kulturminneårett2009 et løft ved å motivere og oppfordre sine klubber og enkeltmedlemmer på lokalt, regionalt og nasjonalt plan å vise kulturvern i praksis."Den motorhistoriske bevegelse med 50.000 medlemmer fikk i 2009 gjennomført over 100 arrangementer, og vi fikk vist frem kjøretøy og aktiviteter ute blant folk, - sier styreleder Sven Olav Szallies i Landsforbundet av Motorhistoriske Kjøretøyklubber (LMK). - Flere av arrangementene var også i samarbeid med andre kulturbevarende organisasjoner. Vi fikk vist bredden i vår virksomhet på en god måte, og tilbakemeldinger fra begge involverte departement samt Riksantikvaren var meget positiv. Det er derfor både merkelig og skuffende å oppleve at resultatet av innsatsen er fortsatt utestenging fra både departemental grunnstøtte og midler fra Kulturminnefondet.

LMK har i enhver sammenheng når det har vært informert eller spurt om søknadene om grunnstøtte som er sendt til både Kulturdepartementet og Miljøverndepartemenet, at man kan håpe - men ikke tro på tildeling av midler. Det er skuffende å ikke bli "satt pris på" for det arbeidet som gjøres. LMK ble likevel nå i høst invitert av Stortinget til budsjetthøringene i Kultur- og Miljøkomiteen (20.10) samt Kulturkomiteen (26.10), og fikk begge steder holde innlegg som viste arbeidet medlemmene, klubbene og landsforbundet gjør for norsk kjøretøy- og samferdselshistorie. Det gjenstår nå å se om dette er nok for å bli tilgodesett i de interne komitébehandlingene. Disse avgir sin endelige innstilling til Stortinget som vedtar budsjettet i begynnelsen av desember.

LMK påpeker at det er første året vi er inkludert i disse politiske budsjettprosessene, men mener å være godt kvalifisert for en bevilgning allerede for 2011.Kulturvernforbundets 19 organisasjoner har samlet 203.000 medlemmer. 12 av disse med til sammen 75.000 medlemmer står altså i øyeblikket uten statlige midler til sin samfunnsgagnlige aktiviteter.Det gjøres et eget parallelt arbeid mot Riksantikvaren og Miljøverndepartementet for å få åpnet døren til Kulturminnefondet.

Det pågår i LMK derfor et internt arbeid som kan resultere i flere kjøretøy som "prøvekluter" der Kulturminnefondet må forholde seg til søknader om prosjektmidler. Søknadsfristen er 1.2.2011. LMK ser at praksis er at "rullende materiell" ikke har anledning til å søke, men at avslag likevel kan brukes politisk for å vise den urettferdige praksisen. Kulturkomiteen skal i ettertid av eventuelle avslag avkreves uttalelser om det er riktig at f.eks. fartøy kan søke midler fra fondet, men ikke busser.Dette kommer vi også tilbake til etter hvert.

Ingen kommentarer: